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STATE ENPLOYEES:
Compensation

Honorable George W. Lindbexg
Comptroller )

State of Illinois

20) State House

Springfield, Illinois{ £

of the Department of Transpor-
sartment of Mental Health and the
-Department ¢f Correction on a daily rate, The
examination of the same payroll for the Depart-
ment oOf Registration and Education shows the

- same individuals on that payroll for the same
days. ' :

In other words, the payroll vouchers in the
possession of this office would require payment
of these four employees twice for the same
period of time. ' '




Honorable George W. Lindberg - 2,

Will you give us your opinion as to whether

or not this office is obliged to pay an in-

dividual wages for two different jobs where

the time o conflicts it is apparent the work

could not have been performed.,"®

It is apparent from your question that a proper answer
must fiist; inquire into the authority of the Comptroller to
refuse payment of compensation to State employees and, second,
to determine whether the circumstances as presented in your
letter justify a refusal of payment.

Section 9 of the State Comptrollier Act (Ill. Rev, Stat,
1972 Supp., ch. 15, par. 209), provides in pertinent part:

“*# ¥ ¥ The Comptroller shall examine each

voucher and all other documentation requirad

by or pursuant to law to be filed with him

and shall ascertain the legality of the trans-

action, * * # If he has reason to believe

from the documents filed in connection there-

with that such obligation or expenditure of

public funds is contrary to law or unauthorized,

* * * the Comptroller shall refuse to draw a

warrant, * w a%

Thus, there is ample authority for the State Comp-
troller, if he has reason to believe that an expenditure of
publiclfunds is contrary to law or unauthorized, to refuse to

draw a warrant for said expenditure., Therefore, the determina-

tion must be made as to whether or not the circumstances as




Honorable George W. Lindberg - 3,

presented in your letter indicate that the payment to the em-~
ployees involved therein, is contrary to law or otherwise un=-
authorized.

It is éanerally well recognized that a State smployee
who is regularly appointed, has not been removed, and has per-
formed the servicesz he was expected to perform, is entitled to
recover compensation. (81 C.J.8. States, sec, 96.) A State
employee is entitled to receive only such pay as hg has earned,

Board of Capitol Managers, et al. v. Rusan, 210 Pac. 328 (Colo.

1922); 81 C.J.5. States, sec. 9l.

The compensation of State officers, agents and em~
ployees is a matter of constitutional and statutory regulation.
33 A.I.L.P. State CGovernment, sec, 63,

Section 9 of the State Finance Act (Ill. Rev, stat,
1972 Supp., c¢h. 127, par. 145) provides in pertinent part:.

“No warrant shall be issued by the Auditor of

Public Accounts for the payment of money from

the State treasury without the presentation

of itemized vouchers showing that obligations

have been incurred against such appropriation,”

Based upon general contractual principles, an obliga~-

tion to compensate a State employee does not exist unless and

until the employee renders personal services.




Honorable George W. Lindberg - 4.

provides:

personal services of a State employee is considered as full
payment for services rendered,
sonal service denotes the compensation made for services ren-

d&rad. Section 14 of the State Finance Act (Ill, Rev. Stat.

1871, ch.

Section 9 of the State Finance Act, supra, further

"Amounts paid from appropriations for per-
sonal service of any officer or employee of

the State, either temporary or regular, shall
be congidered as full payment for all services
rendexed between the dates specified in the
payroll or other voucher and no additional sun
shall be paid to such officer or employee from
any lump sum appropriation, appropriation for
extxa help or other purpose Or any accunulated
balances in specific appropriations, which
payments would conatitute in fact an additional
paynent for work already performed and for which
remuneration had already been made, except that
wage payments made pursuant to the application
of the prevailing rate principle or based upon
the effective date of a collective bargaining
agreement between the State, or a State agency
and an employee group shall not be construed

as an additional payment for work already per-
formed, *

Thus, the amount paid from appropriations for the

127, par. 150) reads:

"The item ‘personal services', when used in
an appropriation act, means the reward or

Accordingly, payment for per-~




Honorable George W. Lindherg « 5§,

recompengse made for personal services ren-
dered for the State bhv an officer or emplovee

of the State or of anvy instrumentality the
of, * * &0 .

Purther, by express provision of the Personnel Code
(11l. Rev, Stat. 1971, ch. 127, par. 63b108a(2)), the Rules of
the Department of Personnel must provide, in the prescribed
manner, a pay plan for State employees which provides for a
fair and reasonable compengation for services rendered., A
3§ate employee is not entitled to compensation for personal
services unless said services have been rendered.

Your letter indicates that the subject emplovees 4id
not perform thelyr work due to the time factor involved:; on that
basis, I am of the opinion that as State Comptroller you may |
properly refuse to draw a warrant for pavment to those emplovees.
The employvees are entitled to be compensated only for whatever
‘services they did, in fact, redder.

The nature of your queéstion and the foregoing
ahawer make it unnecessary to consider the applicability
of "The Illinois Purchasing Act". Ill. Rev. Stats. 1971,
ch. 127, par., 132,1ff,

Very truly vours,

ATTORNEY GENERAL




